top of page
Symposium Pijn en Emotie
Symposium Pijn en Emotie

wo 12 okt

|

BioPartner gebouw 1

Symposium Pijn en Emotie

Registration is closed
See other events

Tijd & locatie

12 okt 2022, 17:30 – 21:30 CEST

BioPartner gebouw 1, J. H. Oortweg 21, 2233CH Leiden

Gasten

Over het evenement

Pijn en Emotie - inzicht in de rol van emoties bij het ontstaan en voortbestaan van pijn

Dat pijn en emotie gelinkt zijn aan elkaar staat duidelijk omschreven in definitie van de International Association on the Study of Pain. Maar hoe verhouden ze zich tot elkaar? Ben je ook benieuwd naar de rol van emotie bij pijn, wat hierover bekend is en wie hier al mee werkt? We hopen op deze avond de nieuwste kennis met je te mogen delen en je te verrassen met gelijk bruikbare informatie en inzichten!

Het is inmiddels bekend dat pijn in onze hersenen wordt gemaakt en is bedoeld als beschermsignaal om ons te beschermen tegen gevaar of dreigend gevaar. De rol van gevoelens en emoties in het ontstaan en voortbestaan van pijnklachten is echter nog onderbelicht.

Het beschermsysteem kan zich door een (onbewust) emotioneel conflict in een aanhoudende over-beschermstand bevinden.  Deze emotionele spanning kan zich lichamelijk uiten, vaak in de vorm van pijn of vermoeidheid. Er kunnen allerlei omstandigheden zijn waardoor het beschermsysteem overactief blijft en klachten aanhouden. De emotionele spanning die hieruit voortkomt zorgt ervoor dat mensen in een vervelende vicieuze cirkel terecht kunnen komen.

Het is dan belangrijk om heel nauwkeurig te kijken waar de onveiligheid vandaan komt die aanleiding is voor het chronisch worden van de pijn.

Wanneer er bijvoorbeeld sprake is van aanhoudende pijn door onbewust opgeslagen negatieve (jeugd) ervaringen, is er iets anders nodig dan wanneer er angst is voor toename van de pijn en onveilige gedachten over de belastbaarheid van het lichaam. Bij allebei de scenario’s speelt emotionele spanning een cruciale rol maar er voor beide scenario’s zal een heel verschillende aanpak vereist zijn om tot pijnvermindering te komen.

Het (h)erkennen van emoties die spelen en zal een meerwaarde geven bij de behandeling van mensen met aanhoudende klachten.

Dit symposium is bestemd voor: Huisartsen, praktijkondersteuners, specialisten, behandelaren (o.a. psychologen, maatschappelijk werkenden, fysio-, ergo- en oefentherapeuten, coaches) en ervaringsdeskundigen rondom het thema aanhoudende (pijn) klachten (ALK).

Organisatie: Kitty Rumping, Eugenie de Ruiter en Louis Zantema zijn alle drie experts en gepubliceerde auteurs op het gebied van aanhoudende pijnklachten.  Ze geloven er alle drie in dat het open stellen van kennis en bundelen van krachten tot het best mogelijke resultaat leidt. Ondanks hun verschillende achtergronden leidde hun gedeelde interesse in emoties en pijn tot het organiseren van dit eerste symposium.

 • Kitty Rumping - Fysiotherapeut, auteur van Mijn beschermende brein
 • Eugenie de Ruiter - Pijncoach, ervaringsdeskundige en auteur Verklein je pijn
 • Louis Zantema - GZ-Psycholoog, auteur Bevrijd van Pijn

Progamma


 • 1 uur

  Inloop met koffie/thee/ broodje, snack


 • 30 minuten

  Carine den Boer, Huisarts, bestuurslid van PsyHAG, promovendus Amsterdam UMC, bestuurslid NALK

Nog 7 items beschikbaar

Tickets

 • Ticket zonder literatuur

  Toegang tot het volledige programma inclusief hapjes en drankjes voor de gehele avond.

  € 35,00
  Verkoop geëindigd op
 • Ticket met literatuur

  Je ontvangt gesigneerde boeken Bevrijd van Pijn, Verklein je Pijn en Mijn beschermende brein). Daarnaast toegang tot het volledige symposium inclusief hapjes en drankjes.

  € 80,00
  Verkoop geëindigd op

Totaal

€ 0,00

Deel het evenement

bottom of page