top of page
Pijn: De effectieve behandelaar, pijnperceptie en Seksuele problemen bij pijn.
Pijn: De effectieve behandelaar, pijnperceptie en Seksuele problemen bij pijn.

do 23 mrt

|

van der Valk hotel Leeuwarden

Pijn: De effectieve behandelaar, pijnperceptie en Seksuele problemen bij pijn.

Met Edwin de Raaij en Bert Messelink.Over evidence based biopsychosociaal behandelen, communiceren en seksuele problemen die bij aanhoudende pijn spelen. In samenwerking met het Chronisch Pijn Netwerk Friesland.

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken

Tijd & locatie

23 mrt 2023, 09:00 – 17:00

van der Valk hotel Leeuwarden, Lynbaan 35, 8941 BR Leeuwarden, Netherlands

Gasten

Over het evenement

Tijdens deze opleidingsdag komen een aantal belangrijke aspecten van de behandeling van aanhoudende pijn aan bod. Je leert hoe je als behandelaar kritisch kunt kijken naar het aanbod van behandelingen van aanhoudende pijn en hoe je jouw keuze daarin kunt maken. Welke overwegingen neem jij mee om zowel de patiënt centraal te stellen als evidence based te behandelen?

Daarna staan we stil bij percepties van de patiënt met aanhoudende pijn. Het is erg belangrijk hoe wij als professionals kijken naar pijn, perceptie en bewegen. Dat bepaalt namelijk de verwachtingen en het gedrag van patiënten. Als je als patiënt te horen krijgt; ‘Het zit vast’, ‘Je zenuwstelsel is overprikkeld’ of ‘Je spieren staan gespannen’ kan dat tot dysfunctionele percepties leiden. Deze zorgen voor vertraging van herstel, of het instant houden van klachten. Waar moet je rekening mee houden wanneer je het over pijn hebt? Je leert wat het nocebo effect is en hoe je dit als behandelaar kunt voorkomen.

In de middag staan we uitgebreid stil bij een belangrijk maar vaak onderbelicht aspect: de invloed van aanhoudende pijn op seksualiteit. Je leert hoe je dit ter sprake kunt brengen bij jouw patiënten en welke (basis)interventies en adviezen van toepassing zijn voor jouw doelgroep.

Trainers: Dr. Edwin de Raaij is een autoriteit op het gebied van pijn en perceptie. Hij is EFIC pijnfysiotherapeut en gaf 16 jaar lang les aan de hogeschool Utrecht om nu zelfstandig onderwijs te verzorgen door heel Nederland. Hij promoveerde op onderzoek naar percepties bij pijn en ontwikkelde het ‘pijnpalet’ - een tool voor (fysio)therapeuten om een goed profiel van de patiënt met pijn te maken.

Dr. Bert Messelink is Uroloog en Seksuoloog NVVS in het Medisch Centrum Leeuwarden. Hij werkt al jarenlang met een doelgroep die zeer complexe doelgroep patiënten met aanhoudende pijnklachten, waarbij medische, psychosociale en seksuele invloeden allemaal door elkaar lopen. Hij geldt als een autoriteit op het gebied van bekkenpijn, waar hij voorzitter van de richtlijncommissie is.

Voor wie:

Pijnbehandelaars die op de hoogte willen zijn van recente inzichten bij biopsychosociale pijnbehandeling. Leden van het Chronisch Pijn Netwerk Friesland (Opleidingsdag 3 van de cursus)

Geaccrediteerd door: kwaliteitshuis fysiotherapie

Progamma


 • 30 minuten

  Inloop


 • 1 uur 30 minuten

  Start training door Bert Messelink

Nog 6 items beschikbaar

Tickets

 • Early bird (t/m 15 februari)

  € 219,00
  Verkoop geëindigd op
 • Regulier

  € 279,00
  Verkoop geëindigd op
 • CPNF-lid

  € 199,00
  Verkoop geëindigd op
 • Reducept lid

  € 199,00
  Verkoop geëindigd op

Totaal

€ 0,00

Deel het evenement

bottom of page