• louis

Het pijnboek is beschikbaar! Bevrijd van pijn in 5 stappen

Bijgewerkt op: 30 aug. 2021


Toen ik als psycholoog startte te werken met mensen die chronische pijn hebben, vond ik het erg lastig om deze te behandelen. Ons beeld van pijn is dat er altijd een oorzaak in het lichaam moet zijn en dat medisch onderzoek en behandeling tot een oplossing zal leiden. De werkelijkheid is totaal anders. Ontzettend veel mensen met langdurige pijnklachten hebben niet volledig om weinig baat bij medische behandeling. Sommige mensen moeten altijd pijnstillers blijven gebruiken of regelmatig onder het mes.


Gaandeweg leerde ik meer over pijn. Pijn ontstaat in onze hersenen, waarbij onze hersenen niet alleen kijken naar wat in ons lichaam gebeurt, maar ook naar andere bronnen van informatie. De hersenen maken pijn, wanneer ze denken dat er gevaar is. En dat kan op heel veel manieren. Gedachten kunnen tot gevaar leiden, gevoelens, wat we doen en hoe we onze aandacht richten. Al deze verschillende psychologische mechanismen bleken een belangrijke rol te spelen in de pijn die we ervaren.


In mijn behandelingen begon ik met het toepassen van behandelmethoden waar patiënten echt resultaat mee gingen boeken. Mensen leren hoe pijn werkt en samen met anderen uitzoeken welke strategieën en oefeningen voor hen helpen om grip op de pijn te krijgen. Voor veel mensen maakte dat een groot verschil. Stap voor stap de grip terugvinden in het leven en manieren vinden om zelf iets aan de pijn te kunnen doen.


Wat we (helaas) ook veel hoorden, is dat mensen graag eerder hadden geweten hoe pijn werkt en hoe je zelf grip op de pijn kunt krijgen. Kennis en oefeningen kennen geen bijwerkingen en helpt in veel gevallen, dus het lijkt zo vreemd dat dit deel van de pijnzorg zo ontoegankelijk is. Veel van de mensen die we spraken hadden al langer dan acht jaar pijn, zonder ooit goed te hebben begrepen waar hun klachten vandaan komen.


Omdat de kennis in dit boek nog altijd zo lastig toegankelijk is voor iedereen die pijn heeft, richten Margryt Fennema en ikzelf ons nu al een aantal jaren op het toegankelijk maken van psychologische pijnbehandeling. Dat doen we op verschillende manieren: Met Reducept - de digitale training voor pijnklachten, maar nu ook met het boek 'bevrijd van pijn'.


Het boek begint met een uitleg over pijn. Zodra je weet hoe pijn werkt, begrijp je beter wat je er zelf aan kunt doen. Vervolgens leer je hoe je je eigen gedrag, gevoelens, gedachten en aandacht kunt trainen om jouw pijnbeleving te beïnvloeden. Het boek staat vol met oefeningen en tips die je kunt uitvoeren bij pijn. Alleen het lezen van een boek zal je pijn niet veranderen - juist het doen van de oefeningen zal jouw brein trainen om anders met de pijn om te gaan.


Je vindt het boek bij bol.com152 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven